Minister VWS ontvangt BordjeVol

Op 4 juni 2018 ontving minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op het congres Invoormantelzorg de eerste proefdruk van BordjeVol. Dat leverde al direct veel enthousiaste reacties op. Deze methode is ontwikkeld door WeHelpen en mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar CZ en VWS.

BordjeVol brengt voor mantelzorgers spelenderwijs in kaart welke activiteiten energie kosten, hoe lang de situatie nog vol te houden is en welke mensen kunnen helpen.

Aanknopingspunten
Mantelzorgers ervaren vaak dat hun ‘bordje vol’ is. Maar het is lastig om te benoemen waar dat nou precies in zit. Het is juist de stapeling van dingen en de vaak langdurende situatie die het moeilijk maken om aan te geven waar ze ondersteuning bij willen. Met BordjeVol krijgt de mantelzorger heel specifiek inzicht in de aspecten die het voor hem of haar zwaar maken. Dat geeft concrete aanknopingspunten voor het betrekken of uitbreiden van het sociale netwerk. En de mogelijkheid voor professionals om goed in gesprek te komen over (informele) hulp.

Inzichtelijk
BordjeVol is ontwikkeld in nauwe samenwerking met mantelzorgers en professionals vanuit onze coöperatie. Een mantelzorger krijgt BordjeVol aangereikt door een zorg- of welzijnsprofessional. Zij signaleren vaak als eerste dat een mantelzorger overbelast kan raken. BordjeVol is zo opgezet dat een mantelzorger de methode geheel zelf kan uitvoeren. Zo kan BordjeVol worden ingezet door professionals die het samen met de mantelzorger willen doorlopen en door professionals die minder tijd aan dit onderdeel kunnen besteden. De professional leent de speelkaarten uit, de werkbladen zijn voor de mantelzorger. De uitkomsten kunnen samen worden besproken en eventueel na verloop van tijd worden herhaald. BordjeVol kan zowel vroegtijdig als bij overbelasting worden ingezet.

Bestellen
Een basisset BordjeVol bestaat uit 1 doosje speelkaarten en 15 sets werkbladen. Een basisset kost € 99 voor coöperatieleden en € 125 voor niet-leden (excl. BTW). Bij bestelling van meerdere basissets geldt een kortingstarief. Leden kunnen BordjeVol ook bestellen via de webshop in de toolkit voor coöperatieleden van WeHelpen. Je vindt hier de prijs- en bestelinformatie.

Workshops
De methode BordjeVol spreekt voor zichzelf. De professional ontvangt bij de basisset een aanvullende toelichting en kan daarmee direct aan de slag. Om de professional vertrouwd te maken met de methodiek en een vliegende start te geven om BordjeVol in te zetten, organiseren we deze zomer drie workshops. De pilot heeft veel inspiratie opgeleverd: die delen we graag. De professional ervaart wat de cliënt meemaakt tijdens het doorlopen en hoort de achtergrond van de verschillende stappen. Ook worden tips gegeven over het inzetten van de methode en het leggen van de verbinding naar andere instrumenten.

Data en locatie:

  • 9 juli, 9.30-12 uur in Breda bij WeHelpen
  • 19 juli, 9.30-12 uur in Kampen bij Welzijn Kampen in het Proveniershuis/Margaretha
  • 28 augustus, 9.30-12 uur in Sittard bij Rabobank Westelijke Mijnstreek

De zomerworkshops worden kosteloos aangeboden aan coöperatieleden van WeHelpen. Ook niet-leden zijn van harte welkom.