“Laagdrempelige mogelijkheden.”

Tiny en Maddy van MVT Arnhem zijn in een vroeg stadium betrokken bij de opzet van BordjeVol. Ze waren vanaf het begin enthousiast. Nu, een half jaar later, delen ze graag hun ervaringen.

Tiny, coördinator: “Ik vertel vaak en graag over deze methode. Vorige week was ik bij een regionale netwerkbijeenkomst Mantelzorg. Had ik tijdens de lunchpauze ineens een gretig publiek! Het is zo’n mooi instrument.” Maddy, projectmedewerker, knikt: “Ook ik verwijs regelmatig tijdens trainingen naar BordjeVol. Mantelzorgconsulenten hebben er profijt van bij soms lastig vindbare aanknopingspunten in een gesprek. En gisteren sprak ik een aantal geïnteresseerde Praktijkondersteuners van Huisartsen. Zij komen regelmatig in contact met patiënten die voor een naaste zorgen.”

Heb je de methode zelf doorlopen?
Tiny knikt. “De rol van mantelzorger is zeer herkenbaar. En ik heb BordjeVol ook onder de aandacht gebracht bij een familielid die onverwachts intensief mantelzorger werd van een naaste. Een paar maanden later kreeg ze er ineens nóg een zorgvrager bij. Door de inzichten van BordjeVol reageerde ze veel sneller en wist bij wie ze hulp kon vragen en krijgen. Er was gelijk balans tussen gevoel en ratio. Dat was heel bijzonder om te zien.”

Het helpt je wat afstand te nemen zonder schuldgevoel?
“Precies dat,” antwoord Tiny. “Je hoef de zorg niet in je eentje op je te nemen, al voelt dat soms wel zo. Er is altijd iemand anders, zelfs als je geen of een heel klein netwerk hebt. Met BordjeVol krijg je in weinig tijd heel veel inzicht. En het geeft ook erkenning: ‘het is niet niks wat ik doe, en dat maakt me tot een mooi mens’. Zoals een van de mantelzorgers zei: ‘Dit zou iedere mantelzorger in huis moeten hebben. BordjeVol heeft me meer gebracht dan zes gesprekken.’ Zo herkenbaar!”

Wat vind je opmerkelijk?
“Het gevoel achter het gedrag”, zegt Maddy zonder aarzelen. “Het feit dat ‘Durf te vragen’ gemakkelijker gezegd is dan gedaan. En als je dat dan durft, dan vraag je toch niet om de strijk over te nemen? Daar heb je zelf al een bloedhekel aan. Laat ze dan maar die gezellige wandeling maken samen met de zorgvrager. Terwijl dit juist een energiegever kan zijn voor de mantelzorger zelf. En de hulpbieder juist iets voor je wil doen, wat het er écht toe doet. Zelfs als het de strijk betreft.”

Dus niets dan lof?
Tiny schudt gelijk haar hoofd. “BordjeVol is prima werkbaar. Maar met een paar kleine verbeteringen kan het nog breder worden ingezet. Zo vind ik de splitsing tussen twee huishoudens best lastig. En het zijn veel kaartjes. De mantelzorger herkent zich in heel veel items: dat kost soms meer tijd. Zeker ook om de inzichten behoorlijk confronterend kunnen zijn. Het gesprek verdelen in twee rondes heeft dan meer toegevoegde waarde. En misschien is een variant voor consulenten een idee. Door hen te trainen op de verschillende thema’s kunnen ze de mantelzorger nog beter begeleiden.”

Iedereen moet het weten!
“De ervaringen van mantelzorgers én zorgprofessionals zijn zonder uitzondering positief”, zegt Tiny. Maar je moet wel weten wat het is om het te waarderen. Dus veel meer mensen moeten hiermee worden benaderd, zo laagdrempelig mogelijk, omdat het hen zonder enige twijfel kan helpen.