“Telkens opnieuw prioriteren…”

In gesprek met Bianca, mede-oprichter van Bijzonder in Arnhem, echtgenote, moeder en mantelzorger van zoon Noah. Ze heeft BordjeVol doorlopen.

Vertel eens iets over jouw persoonlijke situatie?
Bianca: “Michael en ik hadden een prima leven samen. Allebei een leuke baan van 60+ uur per week, een uitgebreide vriendenkring en de wens om ouders te worden om het plaatje compleet te maken. Maar dat laatste liep dus een beetje anders. Het werd een tijd van heel veel ziekenhuisbezoek, priorteren, herprioriteren en prioriteiten bijstellen.” Ze valt even stil en zegt dan: “Noah is nu vijf-en-een-half. Hij heeft nu alleen nog een lichte vorm van autisme en een ontwikkelingsachterstand. Het is een heerlijk mannetje. We mogen niet klagen, en dat doen we ook niet. Maar je moet veel opgeven als ouder van een kind met een zorgvraag.”

BordjeVol biedt mantelzorgers inzicht in de draagkracht. Wie attendeerde jou erop?
“Eline van MVT Arnhem”, vertelt Bianca. “Ze hadden net een demo-versie binnen en waren op zoek naar een ervaringsdeskundige voor eerlijke feedback. Dat is alweer bijna een jaar geleden. Ik had eigenlijk geen verwachtingen: elke eyeopener was voor mij meegenomen. Maar ik werd dus blij verrast! Zo gedetailleerd, per onderwerp de ruimte en de rust om erover na te denken, er open over te kunnen praten. Stapsgewijze worden alle thema’s doorlopen, voordat je echt de diepte in gaat. En het aspect ‘energiegever’ is daarbij heel belangrijk.

Wat was voor jou een openbaring?
Ze denkt even na: “Wat het meeste indruk maakte, was het feit dat je dus de verkeerde dingen wegstreept om controle te houden. Het draait immers om het welzijn van de zorgvrager. Relatie, eigen hobby’s, leuke dingen … Alles staat in het teken van overeind blijven. Ik zeg altijd: je hebt een knop waar je aan kunt draaien. Die gaat van ‘Ik red het en het lukt’ tot ‘ik red het niet en het gaat mis’. Maar dat laatste is geen optie, want dat gaat ten koste van je kind en je gezin. En dus ga je door. Je durft het zelfs niet tegen iemand te zeggen, want door het hardop uit te spreken, is er geen weg terug. En hier springt BordjeVol precies middenin: er is geen kans om weg te kijken. De kaarten bieden een veilig manier om de knelpunten te bespreken.”

Je bent nu een klein jaar verder: hoe gaat het nu?
Bianca lacht. “Door BordjeVol ben ik weer gaan sporten. Zat niet in ons financiële budget en heb ik eigenlijk ook helemaal geen tijd voor. Het was zelfs een van de eerste dingen die ik opgaf! Maar ik ben me er nu van bewust wat het mij oplevert, en dus ook Noah en Michael. Hetzelfde geldt voor een uitnodiging van een vriendin om een filmpje te pakken. Ik ben moe, en wil eigenlijk naar bed. Maar ik besef dat het energie kan geven. Vergis je niet: er ligt nog een lijst van wensen. Maar ik ben op de goede weg.”

Heb je tips voor een andere mantelzorgers?
Nog voordat de vraag is gesteld, valt ze in: “BordjeVol geeft écht inzicht en telt alle positieve aspecten bij elkaar op. Je kunt door deze methode op detailniveau verschil maken, quick wins binnenhalen. Al die kleine onderwerpen naast elkaar geven een enorm verschil in je leven. En bijvangst: het helpt je issues met anderen op te lossen. In plaats van te denken: ‘ze snappen het toch niet’, je soms zelfs schuldig te voelen of ‘dan maar veilige afstand te nemen’ kun je onderbouwd bespreken waar de pijn zit. Dat geeft helderheid bij je gesprekspartner en maakt het leven een stukje beter.”

Foto Gelderlander: Bianca (links) tijdens meet-up Moeder aan de Lijn in gesprek met Eric Corton en Nanne.