Introductie op opleiding

Hoeveel schoteltjes houd jij hoog?
“Als cursisten of coachees mij vertellen dat ze het zwaar hebben, stel ik vaak de vraag “Hoeveel schoteltjes houd je hoog?” of “Wat ligt er op je bordje?” Dus toen ik de termen BordjeVol en WeHelpen hoorde was ik meteen geïnteresseerd!” Aldus Carla, docent voor de Post HBO-opleiding tot Mantelzorgconsulent aan de Inholland Academy.

Opleiding
“Vorige week heb ik BordjeVol bij de cursisten geïntroduceerd. Dat zijn zorgprofessionals, zij-instromers, mantelzorgondersteuners en maatschappelijk werkers. Ze hebben verschillende rollen en ervaring waar het gaat om mantelzorgondersteuning. Ze zien de mantelzorgproblematiek toenemen en onderzoeken hoe zij hier goed of beter of anders aandacht aan kunnen besteden.

Beeld verbredend
Tijdens de opleiding komen verschillende instrumenten aan bod. Carla: “Ik stimuleer de cursisten om kritisch te zijn. Dat geldt ook voor BordjeVol. Na de introductie en toelichting keken ze er kritisch naar. Ze bepalen daarna zelf of ze het binnen hun organisatie willen introduceren of er als mantelzorgconsulent onderdelen van willen gebruiken c.q. inzetten. Er kwamen veel positieve reacties, ook over de vormgeving. Het ziet er zo aantrekkelijk met de kaartjes.” Er werden veel vragen gesteld en ze zagen direct allerlei voordelen en toepassingsmogelijkheden. Een boeiende reactie was dat BordjeVol het beeld verbreedt – zowel wat er op het bordje ligt als waar wellicht ondersteuning mogelijk is.
“Ik heb nog nooit bedacht om een mantelzorger te vragen of hij zijn éigen huishouden nog op orde heeft. Of hoe het gaat met de zorg voor zijn eigen huisdieren.”

Nu echt gaan inzetten
Eén deelnemer aan de opleiding weet dat BordjeVol in haar organisatie al een tijdje ‘in de kast’ ligt. De methode is aangeschaft maar nog niet in gebruik genomen. Na de cursusdag waarin BordjeVol aandacht kreeg heeft ze BordjeVol meteen op de agenda gezet binnen haar organisatie: “Nu wil ik dat we er echt wat mee gaan doen.”

Wat vindt Carla zelf?
“Er zijn veel verschillende methoden die de draaglast of het sociaal netwerk in kaart brengen. Het mooie van BordjeVol is dat het veel elementen bij elkaar brengt. En de kaartjes spreken enorm tot de verbeelding waardoor je écht een gesprek hebt met mensen over hun situatie. Je hoeft ook niet de hele methode te doorlopen: als professional kun je eruit halen wat in een bepaalde situatie relevant is.”

En hoe gaan jullie verder?
Carla: “We hebben ook de Huppla-kaarten uitgedeeld en dat sprak eveneens tot de verbeelding. In november starten we weer met de opleiding tot mantelzorgconsulent en daarin krijgen WeHelpen en BordjeVol opnieuw aandacht”