Kreunpuntjes en steunpuntjes

Yvonne, Sociaal Cultureel Werker bij Synthese, begeleidt al enkele jaren een groep partners van mensen met een psychische aandoening. Elk kwartaal komen ze samen en de dames vinden ook steun bij elkaar. “Geen kreunpuntje maar een steunpuntje”, zoals ze zelf gekscherend zeggen. Onlangs heeft Yvonne BordjeVol gebruikt om daarmee eens beter te kijken naar hun taken en verantwoordelijkheden.

De sessie brengt veel teweeg en is behoorlijk confronterend. De mantelzorgers hebben veel meer op hun bordje liggen dan ze dachten. Een dame zegt bij aanvang dat haar man gelukkig nog heel veel doet. Met BordjeVol komt ze erachter dat dit vooral de praktische zaken in het leven betreft. Voor alle andere dingen staat ze er alleen voor…

De kaartjes helpen om breed naar de situatie te kijken. Yvonne: “Wat ik zo mooi vind aan BordjeVol is dat het niet alleen over de praktische taken gaat. Juist ook het sociale leven en de emotionele aspecten komen aan bod.” Het leidt tot veel gesprek en de mantelzorgers vinden het fijn om zo hun ervaringen te delen.

In deze sessie zijn alleen de stappen met de speelkaarten doorlopen. Mede door alle interactie duurt dat ruim twee uur en dan is de energie ook wel op. De mantelzorgers nemen het materiaal graag mee naar huis om nog eens naar te kijken. Yvonne gaat met hen bepalen hoe de volgende stappen uit de methode gezet worden: individueel of weer gezamenlijk. Yvonne: “Het fijne van werken in een groep is dat ieder wel met zijn eigen stuk bezig is maar zich in de bespreking ook even kan ‘verschuilen’ achter een ander. In een een-op-een gesprek kan je minder makkelijk even iets laten liggen.”

De vervolgstappen – het in beeld brengen van de informele hulpbronnen en acties bepalen – wordt nog best spannend. Yvonne: “Zeker bij psychiatrische aandoeningen zie je dat de sociale kring vaak heel klein is. Dat maakt het moeilijker voor een mantelzorger.”

Ook Huppla vindt Yvonne een mooi instrument. Als mantelzorgers zo ver zijn dat ze hulp willen vragen, kan dit een goede manier zijn om anderen te betrekken. Die kunnen immers zelf aangeven wát zij eventueel willen doen. Yvonne wil Huppla ook bij deze mantelzorgers onder de aandacht brengen.