“Zo, dát heeft effect!”

Monique, Coördinator Steunpunt Mantelzorg Hattem, heeft BordjeVol inmiddels een keer of zes ingezet. “Nu ik de reacties in de praktijk zie, denk ik: zo, dát heeft effect! BordjeVol geeft echt sturing aan een gesprek. Zonder de methode is er altijd het risico dat een gesprek zich toespitst op enkele onderdelen of juist vaag blijft. BordjeVol zorgt voor structuur en alles komt aan bod.” Als Monique BordjeVol voorstelt, merkt ze soms terughoudendheid vanwege de spelvorm. Dat verdwijnt snel als ze aan de slag gaan, dan blijkt het werken met de kaarten juist heel fijn.

Moeder met burn-out wil weer lijstjes maken
Een gesprek dat Monique helder voor ogen staat betreft een moeder van een meisje van 3,5 met een zeldzame genetische afwijking. De moeder zit met een burn-out thuis. “Zo ongeveer alles lag op haar bordje en bovendien kostte alles energie. Dat was confronterend en het voelde als een hopeloze situatie. In een ‘gewoon’ gesprek zou ik het lastiger vinden om openingen te vinden. Met BordjeVol kwamen binnen een uur drie duidelijke punten naar boven waarmee ze aan de slag kon; ze deed het contact met hulpverleners alleen, mede daardoor had haar man een informatieachterstand en een ander rouwproces. In gesprek met haar man is daar nu verandering in gekomen. En de dochter kan in aanloop naar de kleuterschool nu al vaker naar de opvang waardoor de moeder weer kan gaan sporten.” Tijdens het gesprek met Monique voelt de mantelzorger de energie weer opkomen: “Ik heb nu weer zin om lijstjes te maken, want daar ben ik van!”

Activatie om keuzes te maken en hulp te vragen
Bij het in beeld brengen van het sociale netwerk, leek dit opgedroogd. Door de zorgsituatie kwamen ze eigenlijk nergens anders meer aan toe. Maar even later bedacht de moeder zich dat ze juist andere ouders van een kind met een beperking had leren kennen. “Die zijn soms al een stuk verder in het uitzoeken van dingen en delen hun kennis graag. Daar ga ik meer gebruik van maken.”

De kosten waard
Aanvankelijk hikte Monique aan tegen de kosten van de methode. Nu ervaart ze meerwaarde in de mooie uitvoering en het feit dat de werkbladen bij de mantelzorger achterblijven. “Ik weet van meerdere mantelzorgers dat ze de werkbladen er van tijd tot tijd nog bij pakken. Bijvoorbeeld in gesprek met hun partner. BordjeVol maakt zo concreet waar de mantelzorger tegenaan loopt, dat helpt in het gesprek thuis.”