“Nu ga ik wel om hulp vragen.”

Clara, getrouwd, eigen bedrijf, moeder van twee kinderen van 5 en 9 jaar die wat meer zorg nodig hebben. Net als zijzelf.

Vertel eens iets over jouw persoonlijke situatie?
Clara: “Tja, ik zit zelf dus ook redelijk in de lappenmand. Dat maakt het mantelzorgen voor twee kinderen met een zorgvraag best ingewikkeld. Vaak is het een kwestie van schuiven, maar dat lukt niet altijd. Je rolt erin. Je begint met één dingetje en er komt steeds wat bij. Als je alles wat je nu doet in één keer op je bord zou krijgen, zou je niet weten wat je overkomt!”

BordjeVol biedt mantelzorgers inzicht in de draagkracht. Wie vertelde je erover?
“Bianca”, antwoordt Clara. “Ik ken haar al best lang. Zij is ook een moeder van een bijzonder kind. We spreken elkaar regelmatig en delen dan kennis en tips uit. Ze was bij ons op de koffie en toen kwam BordjeVol ter sprake. We hebben gelijk een afspraak gemaakt om het samen te doorlopen.”

Hoe vond je het?
Het is even stil. Dan zegt ze: “We hebben het samen in ongeveer anderhalf uur gespeeld. Het was behoorlijk confronterend, maar we gingen dan ook diep. Dat levert je het meeste op. Je ziet loepzuiver hoeveel verantwoordelijkheden je eigenlijk hebt. Dat weet je wel, maar het feit dat er iemand bij je zit, betekent dat je het ook voor jezelf moet toegeven. We hebben een eigen bedrijf en dan zit ik dus ook zelf nog met een zorgvraag. Hoewel we de taken goed hebben verdeeld onderling, lag er dus toch een hele grote stapel van die kaartjes op mijn bord.”

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?
“Het feit dat een kaartje voor de een een energiegever is en voor de ander een energievreter. Zo had ik ‘voor mezelf shoppen’ niet bij ‘energiegevers’ gezet. Dat is het namelijk niet: de inspanning en pijn bij het lopen is groot voor mij, terwijl een ander geniet van zo’n momentje voor zichzelf. De activiteit ‘lezen’ zat er bijvoorbeeld niet tussen, dus lag er weinig op dat stapeltje bij mij. Dat vond ik behoorlijk heftig.”

Wat ga je doen met het resultaat?
“Wellicht dat ik het nog eens met mijn man speel. Ik denk dat het ons kan helpen met veranderen van de structuur. Dan is het ook gemakkelijker als je eens iets moet overdragen: je kunt het concreet aangeven. Ik weet dat een buurvrouw graag tuiniert. Ze doet dat zelfs als vrijwilligerswerk! Mijn tuin is hard aan onderhoud toe. Nu ik heb gezien wat er op mijn bord ligt, vraag ik haar misschien wel om hulp met iets dat voor haar ook nog een energiegever is.”

Heb je tips voor een andere mantelzorgers?
Ze knikt enthousiast: “Bianca heeft na ons gesprek gelijk alle uitkomsten en acties in een e-mail gezet en aan me gestuurd. Dan hoefde ik het niet zelf te doen èn had ik een steuntje in de rug om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Dat heeft me echt geholpen.”