VWS-campagne ‘Deel je Zorg’

Mantelzorgers kunnen de weg naar ondersteuning bij hun zorgtaken soms moeilijk vinden. Ze herkennen zich niet als mantelzorger en vinden het niet makkelijk om hulp te vragen of een luisterend oor te vinden bij een professional. Als ze deze stap wel zetten, is het vaak nog lastig om de juiste informatie en ondersteuning te vinden. Om dit te verbeteren, werkt het ministerie van VWS samen met de VNG, MantelzorgNL en de landelijke Alliantie jonge mantelzorg via de campagne ‘Deel je zorg’. Zeker in deze tijden waarin door de maatregelen vanwege covid-19, de zorg en ondersteuning anders moet worden geregeld en meer thuis gebeurt, is het belangrijk om zoveel mogelijk mantelzorgers proberen te bereiken.

Uitgangspunt 

Uitgangspunt bij de campagne is dat het de lokale partijen moet helpen in het werk dat zij al doen en dat het aansluit bij het bestaande aanbod van ondersteuning en zorg. Mantelzorgers worden met de campagneslogan ‘Deel je zorg’ opgeroepen om te kijken naar het landelijke aanbod van MantelzorgNL en de bestaande lokale ondersteuning. De campagne is 28 mei afgetrapt, voorafgaand aan de week van de jonge mantelzorger (1 t/m 7 juni) met een online live gesprek tussen Minister Hugo de Jonge en een aantal jonge mantelzorgers. Je kunt dit hier terugkijken.

Gefaseerd 

De campagne is opgesplitst in drie delen. In september/oktober is deze meer gericht op werkende en oudere mantelzorgers middels een lokale campagne. Rond de Dag van de Mantelzorg vindt de landelijke campagne voor werkende en oudere mantelzorgers plaats.

Mantelzorginformatietas gratis te bestellen 

Voor de campagne zijn er mantelzorgtassen beschikbaar die uitgedeeld kunnen worden aan mantelzorgers. Hierin zit landelijke informatie: de wegwijzer mantelzorg van MantelzorgNL, het BordjeVol spel, een Huppla-kaart en een wenskaart van de Minister over de campagne. En de tas biedt ruimte om aan te vullen met regionale/lokale informatie die relevant is voor mantelzorgers. De tassen zijn gratis te bestellen op mantelzorg.nl/professionals/mantelzorgtassen.