“Ik kan zelf iets veranderen.”

De werkgever van Jan gaf hem BordjeVol, de methode die spelenderwijze inzicht geeft in de energievreters en -gevers in het leven, welke veranderingen wenselijk zijn en wat daarbij helpt. “Ik was al langer aan het knokken met het feit dat ik zaken moest veranderen, maar dacht dan altijd maar aan 1 of 2 dingen. Bordjevol helpt om (bijna) alles te overzien.”

Hij heeft een heftige tijd achter de rug. Een chronisch zieke echtgenote, een druk bedrijf, waarbij hij ook nog een zware opleiding volgde. En nadat zijn bedrijf alsnog ‘over de kop ging’, zat hij met een burn-out thuis. “Toen ik Bordjevol ontving, was mijn bordje al heel vol. Ik voelde amper ruimte om zelfs maar te kijken of ik iets kon veranderen. Wat sowieso al moeilijk is: veranderen. Bordjevol hielp me daarbij. Het is een mooie set kaarten met thema’s waar je mee aan de slag kunt. Waar besteed ik mijn tijd aan? Aan welke activiteiten, aan welke mensen? Hoe gaat het emotioneel met mij? Vaak weet je wel wat je wilt, maar is het ondergesneeuwd. En laat je alles aan het toeval en het lot over.”

Initiatief nemen
Jan: “De eerste keer BordjeVol doornemen kostte mij ruim een uur. Ik vond de teksten prettig. Het is genuanceerd, maar niet opdringerig. De belangrijkste conclusie voor mij was ‘gewoon gezond(er) leven’. Dat was ik eerlijk gezegd een beetje vergeten. Het intrigeerde me zodanig, dat ik BordjeVol nog een keer heb gespeeld, maar nu met meer aandacht voor wat er eigenlijk op die kaartjes staat. Ik besefte dat er alleen iets verandert als ik het initiatief neem.”

Veranderen moet
Hij beseft dat dit niet een-twee-drie is gedaan. En hulp vragen is ook niet makkelijk. “Ik heb de thema’s stuk voor stuk beoordeeld. Hoe is dat bij mij, en wat zou ik eigenlijk willen? Denk aan hobby’s, bewust voor je eigen gezondheid zorgen, quality time samen, gezellig eten. Door de ziekte van mijn vrouw was er veel op de achtergrond geraakt, of zelfs verdwenen. Ik deed veel te veel, en veel alleen. Dat wilde ik veranderen.”

Geen excuses meer
“Met een zieke echtgenote is het heel verleidelijk te zeggen dat je geen tijd of puf hebt”, vertelt Jan. “Mijn werkgever attendeerde me op BordjeVol Mantelzorg. Die variant houdt daar ook rekening mee. Er is altijd wel een excuus waarom iets niet kan. Maar zeker dingen die je graag doet, moet je vasthouden. Die geven juist energie. Wensen opgeven doe ik zelf, en dat kan ik ook zelf veranderen.”

Tijd voor jezelf
Hij lacht, en zijn ogen lachen mee. “En dat heb ik gedaan. Ik kook nu een keer per week iets nieuws. Ik fiets veel, omdat die inspanning lekker in mijn lichaam voelt. Ik ga meer op dingen af, kom daar weer andere mensen tegen. Ik lees in plaats van gedachteloos naar de televisie kijken. En ik vraag hulp voor zaken die ik niet zelf kan. Er is namelijk veel hulp. Zo inspireerden collega’s op het werk mij om ook tijd voor gezelligheid te nemen, zonder dat mijn werkzaamheden daar gelijk onder lijden.”

De kracht van herhaling
Hij sluit af met een tip: “Ik ben heel veel aan het afronden, stoppen, opzeggen, weggooien, opruimen, makkelijker maken, structureren. Ook dat levert ruimte op. Natuurlijk komt niet alles helemaal goed. Dat kan ook niet. Maar er is veel meer winst te behalen voor mijzelf. Ik heb me voorgenomen elke maand de tijd te nemen om de kaarten van Bordjevol nog eens door te kijken, op weg naar een volgende stap. Want die komt er zeker!”