Omgaan met vraagdrempels

Hulp vragen kan om veel redenen lastig zijn voor iemand. Sommige mensen willen niet laten zien wat er achter de voordeur speelt. Anderen voelen het helpen van een naaste als hun persoonlijke plicht. En zo zijn er nog veel meer ‘bezwaren’.

We hebben veel voorkomende vraagdrempels en suggesties hoe je hierover het gesprek kunt aangaan verzameld in een gesprekshandleiding. Soms is hulp vragen écht niet gewenst. In andere gevallen blijken drempels best te overwinnen. Een vraag formuleren kan erg moeilijk zijn, vooral als je zelf nog niet goed inziet waar anderen mee kunnen helpen. Het gaat daarbij niet eens om urgente dingen. Een beetje ondersteuning bij andere activiteiten kan al veel verlichting geven. Maar wie kun je dan vragen en hebben mensen wel tijd om daarbij te helpen? Wat als ze het niet willen?

Voor deze en andere vragen geven we je tips om het gesprek aan te gaan met de mantelzorger. In de bijlage van de gesprekshandleiding vind je inspirerende voorbeelden voor informele hulp. Dit kan betekenen informele hulp voor de mantelzorger of voor de zorgvrager. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal mogelijk is om voor een ander te kunnen doen.